"Kijkplicht" door David Bade

zaterdag 8 juli t/m 8 september.

David Bades sculpturen en tekeningen laten zich waarschijnlijk het best omschrijven als grillig, humoristisch en associatief.

Voor zijn sculpturen maakt hij veelal gebruik van bouw- en afvalmaterialen.

Hergebruik kenmerkt zijn manier van werken. Een idee is nooit af. Zo bewerkte hij een aantal van zijn oudere tekeningen tot volledig nieuwe kunstwerken. Hierin neemt hij bijvoorbeeld de mentaliteit van zijn geboorteplaats Curacao op gekscherende manier op de hak. Mensen met helmen van eierdopjes verbeelden wat hij noemt het "Calimero-idee". "Zij zijn groot en ik is klein en dat is niet eerlijk". Een houding die hij maar al te vaak tegen komt.

Bades werk is altijd werk in wording. Oudere werken aktualiseert hij vaak naar nieuwe inzichten. Bij de opbouw van zijn sculpturen laat hiij zich veelal bijstaan door talentvolle jonge kunstenaars. Hij geeft ze daarbij de vrijheid een eigen signatuur aan het werk toe te voegen.

Zijn sociale betrokkenheid blijkt ook uit andere activiteiten. Zo is hij mede-oprichter van het Instituto Buena Bista, waar ze jongeren scouten en begeleiden naar een vervolg kunstopleiding. Een aantal van deze jongeren en stagiaires werken mee aan de expositie "Kijkplicht".

Bade won onder andere in 1993 de prestigeuze Prix de Rome en de Sikkensprijs in 2010. Hij had in Nederland ondermeer tentoonstellingen in het haagse GEM en het Stedelijk Museum in Amsterdam.

Recentelijk werkte hij in Brugge samen met Kamagurka, waarbij ze elkaars werken visueel becommentarieerden.

De tentoonstelling "Kijkplicht"is te zien vanaf 8 juli tot 8 september.

Kunsthal 52 is geopend woensdag,donderdag en vrijdag van 13.00 tot 17.00 uur, zaterdag van 11.00 tot 15.00 uur en zondag 8, 15 en 29 juli en zondag 26 augustus van 12.00 tot 16.00 uur

voorbereiding expo Dvid Bade 101 (2) voorbereiding expo Dvid Bade 101 (3) voorbereiding expo Dvid Bade 101 (4)
 
voorbereiding expo Dvid Bade 101 (5) voorbereiding expo Dvid Bade 101 voorbereiding expo Dvid Bade 101 (1)
kunsthal52